Nieuwsbrief – najaar 2013

Om maar met de deur in huis te vallen: we hebben een geweldig seizoen gehad! Allemaal ontzettend lieve gasten, nieuw en gelukkig ook terugkomers die gelukkig nog steeds hun vakantie doorbrengen op Le Chant du Verdier. Jullie waren allemaal hartverwarmend en we hebben er van genoten! Het begon dit jaar al vroeg in april dit jaar en is non-stop doorgegaan tot begin september. Gasten uit Nederland, België maar ook Duistland en Zwitserland wisselde elkaar in een vrij hoog tempo af. En ondanks het wat matige weer in het voorjaar heeft de zomer alles goedgemaakt. Gelukkig maar, want er was weer veel te bekijken en te doen in en om Cajarc. We merken gelukkig dat er elk jaar weer meer initiatieven vanuit de gemeenschap worden ontwikkeld. Zo was er een fantastische middeleeuwse paardenshow in Rocamadour, een heerlijke wijnproeverij bij Laurent (Aux fils des Saisons) in Cajarc, het inmiddels zeer bekende festival Africajarc en opende een leuk nieuw restaurant Le Sept in Figeac haar deuren. Dit voorjaar verruilt het restaurant “Au Rince Cochon” haar woonplaats Limogne voor ons levendige Cajarc, dus dat belooft weer een gastronomische verrijking voor ons dorp!;)

Klussers

Wat heerlijk om gasten en vrienden te ontvangen die eigenlijk niet echt stil kunnen zitten tijdens hun vakantie! Zo hebben we al jaren met heel veel plezier onze lieve vrienden Erik en Marina over de vloer die samen goed zijn voor een volledige onderhoudsbeurt van de tuin en de huisjes. Voor- en najaar, wat een luxe! Allerlei klusjes die al een paar maanden liggen, worden direct aangepakt: een kapotte stoel weer lijmen, een nieuwe kraan installeren, een nieuwe schommel in elkaar zetten, een kruiden bak maken, onkruid wieden, alles wordt onder handen genomen. Heerlijk! En toen was er een stormachtige nacht voor een volledige onderhoudsbeurt van de tuin en de huisjes. Voor- en najaar, wat een luxe! Allerlei klusjes die al een paar maanden liggen, worden direct aangepakt: een kapotte stoel weer lijmen, een nieuwe kraan installeren, een nieuwe schommel in elkaar zetten, een kruiden bak maken, onkruid wieden, alles wordt onder handen genomen. Heerlijk! En toen was er een stormachtige nacht in juli en nog geen week later arriveerden onze lieve gasten Elly en Michel. En hoe fijn te horen dat hij dakbewerker is en de eerste dag al peinzend naar het dak van Les Rosiers keek. Daar moest meteen iets aangedaan worden, aldus Michel. Dus meteen de tweede dag van zijn vakantie ging Michel het dak op om afgebroken en weggewaaide dakpannen te vervangen! En toen was er CanaalDigitaal die zijn zenders ging vervangen (dat verdient eigenlijk een heel hoofdstuk apart, maar dat is zoveel negatieve energie, dat ik me nu even in hou!). En toen was daar onverwachts onze vriend Ronald op de motor die ons meteen voorzag van de nodige kennis over schotel, HD TV, ontvangst, Astra, koppen en alles wat er bij komt kijken om gewoon Nederlandse televisie te kunnen blijven kijken. En dan ook niet te vergeten alle Nederlandse en Belgische gasten die ons elk jaar weer op de hoogte brengen (houden) van alle nieuwe apps, sites en woorden die wij hier in het landelijke leven maar mondjesmaat krijgen toe bediend. Allemaal hartelijk dank!

Kwijlen

Het heeft zo zijn voordelen om in Frankrijk op het platteland te wonen, maar áls je dan weer even in Nederland komt dan wordt DE VERLEIDING weer in bakken over je uit gestort en is het weer kwijlen geblazen ! Overal winkels met alle soorten, maten, kleuren, vormen en smaken die een mens maar kan wensen. In de supermarkt zijn er schappen en muren vol eten dat we in 3 minuten op tafel kunnen hebben; heerlijke viszaken voor de verse haring die we traditiegetrouw de dag na aankomst meteen gaan nuttigen; in de stad minstens 5 brillenspeciaalzaken naast elkaar (heb net een bril gekozen in het bescheiden zaakje in Cajarc) en over de keuze in kleding en schoenen maar te zwijgen. Nu is dat aanbod overigens niet nieuw, maar als je bijna 8 jaar op het platteland woont, dan wordt het verschil in aanbod en het gevoel van luxe in Nederland om over zoveel keuzes te beschikken, weer eens te meer duidelijk. Ben ik in Frankrijk bijvoorbeeld al blij dat ik ergens bij 1 winkel een totaal onbelangrijk maar o zo handige haarklem kan kopen, in Nederland kan ik een middag shoppen om uiteindelijk té overdonderd van de hoeveelheid aan keuzes, zonder het kleinood weer huiswaarts te keren. En zo vergaat het onze kinderen natuurlijk ook. Geheel niet gehinderd door enige kennis over merken, ben ik in Frankrijk degene die bepaalt wat “in” is en welke kleren leuk zijn en koop ik, bij gebrek aan winkels, meestal via internet. Het enige criterium dat de oudste nog wel hanteert is of het niet té veel kleur heeft en dus niet te veel opvalt (want de meeste Franse kinderen kleden zich hier namelijk in grijs, bruin of zwarte outfits). Dus mijn aandeel in hun smaak over mode is vooralsnog groot. Heerlijk! En ze zijn al 9 en 12! Tot ons laatste bezoek aan Nederland. Toen zei de kleinste ineens dat hij nu zooooooo graag eens zou willen “shoppen” zoals alle andere mensen altijd doen. “Iets uitkiezen, passen in een pashokje en dan terughangen omdat je nog even moet nadenken. En dan weer naar een andere winkel proberen, totdat je de goede broek hebt gevonden”, aldus mijn jongste. Dat was ongeveer zijn droom en visie als we in Nederland zouden zijn. Dus ja, dat kon ik niet weigeren: mijn zoon wilde shoppen! Maar met die middag shoppen was ik de zeggenschap over “mode” meteen kwijt. Bij de aanblik van al die winkels en al die mensen die in die winkels hun keuzes maken, wisten mijn kinderen in één middag met kracht te verkondigen wat echt “cool” en “in” is en wat niet ! En dat was natuurlijk niet altijd mijn smaak! Er werd die middag veel bekeken, gevoeld, gepast en weer teruggehangen tot uiteindelijk iedereen moe maar voldaan weer naar huis ging….met 1 mooie broek!

Gewone zaterdag

Zaterdagochtend 7 uur, wekker gaat. Slecht geslapen. Aankleden en meteen met schoonmaak van de huisjes beginnen. Alle drie dit keer en geen hulp. Gerben gaat op pad voor bezichtigingen ; die komt vanavond pas weer thuis. 9h Kids wakker en kruipen voor de computer. Headsets op, skype aan en Minecraft gestart. Het spel is begonnen. Ik laat het maar even gaan; wel zo rustig vanmorgen. 10h45h schoonmaak onderbreken om met de was naar de stomerij te gaan en Casper naar tennis brengen. Boodschappen doen voor de gasten en naar huis. Terug thuis verder met bedden opmaken, extra kinderbedje in elkaar zetten, telefoon. Klant die meer informatie over een huis wil. Ik sta hem uitgebreid te woord en hang op. Ik stuur meteen een bevestigingsmail van ons gesprek met de documentatie van het huis, zet de afspraak in de agenda en ren terug naar de auto om Casper van tennis te halen. Terug thuis snel wat eten want Casper moet naar rugby in Figeac. Kan zijn sportschoenen niet vinden. Om 13h30 springen we in de auto. Weer thuisgekomen door met de schoonmaak van de huisjes. Bijna klaar. Wekker gezet want om 14h45 moet Koen naar tennis. Laatste hand aan de huisjes: alles schoon – check, minibar – check, bedden – check, verwarmingen aan – check, warmwater boiler aan – check. Voordat ik weg ga plak ik een briefje op de deur voor het geval dat de gasten toch eerder aankomen. Koen in Cajarc opgehaald om 16h, thuis afgezet (koppelt weer aan) en doorgereden naar Figeac om Casper te halen om 16h30. Casper stapt beetje verbolgen de auto in want hij stond al een kwartier op mij te wachten. Sorry, sorry… Thuis de Kids samen weer in hun “cockpit”. Bedenk ineens dat de thee, koffie en suiker nog niet aangevuld zijn in de huisjes en ren weer terug. Trek moe maar voldaan om 17h30 de deuren dicht en haal het plakkertje weg. Ik kijk om me heen in de keuken en zie dat ik daar ook nog even moet zuigen. Ben nou toch bezig. Net de stofzuiger weer op zijn plek, zie ik drie paar starende ogen naar me kijken : de honden! Die moeten natuurlijk ook eten en kijkend verlangend van mij naar hun bakjes. Bij het geluid van de brokjes komen ook de drie poezen naar binnen en vragen hetzelfde. Nadat ik iedereen geserveerd heb, neem ik een glas koude thee uit de theepot en ga op de bank zitten. Bel even met Gerben. Goed bezoek, beetje moe en hij is op de terugweg. Ik zoek naar de afstandbediening. Masterchef, misschien doe ik wat inspiratie op. Ik zucht hardop: “Pffff ben ik even blij dat ik zit; ‘k heb zoveel gedaan ! “ Koen kijkt verstoord op van zijn computer en zegt : “O ja? Wat dan ?!?……… enne, wat gaan we zo eten mam, ik heb honger!”

QPS france Immobilier – een eigen kantoor

Hoewel dit niet echt bij Le Chant du Verdier hoort, willen we jullie toch graag even met trots meedelen dat we net ons nieuwe makelaarskantoor in Cajarc hebben geopend! Op de Place Foirail naast het restaurant Le Président precies in het midden van het dorp. Een echt A-locatie! Nu wij erin geslaagd zijn om onze internetstrategie in de afgelopen 6 jaar volledig te ontwikkelen, leek ons dit een logische vervolgstap. Met gezamenlijke inspanning hebben we de afgelopen weken weer volop geklust in het pand om onder andere het roze dikke behang te vervangen voor strak geverfde muren. Een buurman uit de straat bleek prachtige borden te maken met “trompe l’oeil” (gezichtsbedrog) en die heeft voor ons de twee borden aan weerszijden van de etalage geschilderd. Binnen hebben we ervoor gekozen om de mooie, deels stenen muren niet vol te hangen met prints van de huizen, maar om deze rustig te houden. Al jaren maak ik de foto documentaties van de huizen die wij in de verkoop hebben en heb ik ook altijd als een soort hobby de voordeuren gefotografeerd. Toen we een officiële openingsborrel wilden organiseren, kwamen we erachter dat een “house warming” in het Frans “Les Portes ouvertes” (open deuren) betekent. Dus ik kwam meteen met die deuren op de proppen! En zo prijkt er nu op de muren een mooie collage van “mijn” deuren geprint op canvas! En na een turbulente week vol met onvoorziene strubbelingen hebben we het huurcontract ondertekend en ons kantoor geopend. Onder het toeziend oog van onze vrienden, klanten en maar liefst drie burgermeesters van Cajarc, Larnagol en Calvignac en onder het genot van een hapje en een drankje hebben we het kantoor officiëeel ingeluid. We waren erg vereerd met de grote opkomst. Hadden we ons al 6 jaar helemaal gestort op ons werk als makelaar, voor de locale bevolking zijn wij blijkbaar nu (pas) echt een serieuze partij, dus eh….. laat die verkopen nu maar gaan stromen, wij zijn er helemaal klaar voor!

Nieuw seizoen 2013 – 2014

De site is inmiddels weer aangepast met wat nieuwe foto’s en met veel goede zin en enthousiasme kijken we uit naar ons 7e seizoen 2013/2014. We hebben besloten om vanaf eind september tot begin juni alle weken als “laagseizoen” te houden, dus ook voor de Nederlandse vakantieweken in de winter en het voorjaar hanteren we de laagste prijzen! Voor nu komen de eerste reserveringen voor de komende zomer al weer binnen, dus hebben jullie het voornemen om volgend jaar (weer) op Le Chant du Verdier vakantie te vieren, reserveer dan nu snel jullie favoriete week en gîte!

We wensen jullie een fijn najaar, een goede en hopelijk mooie winter en heel graag tot ziens op Le Chant du Verdier!

Lieve groeten van ons allemaal, Gerben, Thera Koen en Casper