NIEUWSBRIEF – VOORJAAR 2010

Eindelijk…. het voorjaar!

Na een lange, koude en natte winter begroeten we met open armen het voorjaar! We kunnen de knopjes en bloemen wel uit de planten kijken! En wat is de natuur weer overweldigend in deze tijd van het jaar: prachtige frisse groene voorjaarskleuren, de irissen, de bloesem, de vogels druk in de weer en…… heerlijk groen gras!

Het gazon

Groen gras, zult u denken. Jawel, groen gras! Na de zomer van vorig jaar was het gras helemaal uitgedroogd, dor en overwoekerd met klavers, dus Gerben besloot het hele gazon maar over te doen in het voorjaar. Nu is het gras toch één van die onderwerpen waardoor onze verschillende karakters buitengewoon goed zichtbaar worden….Zo is Gerben vastbesloten om het gras weer nieuw leven in te blazen en doet dat dan ook met onverschrokken veel daadkracht en energie. Zelfs onze trouwe tuinman Christophe die stellig van mening is dat er in september gezaaid dient te worden en nóóit in het voorjaar, werkte dit jaar – weliswaar met enige aarzeling – mee. Maar zoiets gaat niet over één nacht ijs, nee, het is een heel proces. Het hele gras wordt dus eerst met antiklaver middel bestrooid. Twee weken wachten tot dat is ingewerkt, maar dan moet het wel geregend hebben, anders duurt het langer…. Dan wordt het gras helemaal omgewoeld met een speciaal doorvoor ingehuurde tractor die er voor zorgt dat maar de eerste paar centimeter worden omgewoeld, want anders krijg je teveel klompen en gaten in de grond. Dat duurt een week…. En daarna wordt er gezaaid, maar dan wel als er geen wind is en als het geregend heeft. Dat duurt ook een week en dan mag niemand meer over het gras. Minimaal 8 weken niet. En in de 8 weken wordt er om de 2 dagen gesproeid (als het niet regent) en er worden stenen geraapt die met het woelen zijn bovengekomen, emmers vol. Als het gras er dan is dan wordt het na 4 weken nog gerold (de grond wordt dan weer plat gemaakt) en daarna wordt er voor de eerste keer gemaaid. En dan, eindelijk, na 8 weken, mogen wij over het gras lopen. Zoals ik al zei: een heel proces. Enfin, ik sta gedurende dat hele proces langs de zijlijn (letterlijk) met alsmaar een planning in mijn hand: Schat, hoe had je gedacht dat wij naar de kippen en geiten komen? Via het houthok, over de moestuin en langs de stenen muur? OK……. Lieverd, toen jij weg was heb ik over dat paadje gelopen naar de kippen en nu heb ik mijn hoofd gestoten aan het dak van het tuinhuisje. Nee, het bloedt niet zo erg. Nee, ook geen hechting nodig. Maar zeg je mij, wanneer we weer over het gras mogen lopen?……..Hou je er wel rekening mee dat er vanaf eind april hier gezinnen komen die graag met hun kinderen over het gras willen wandelen?………. Schat het is 1 maart, er je hebt nog niet gezaaid, gaat het goed denk je?…….. Het is nu 17 maart en je hebt net gezaaid, maar wanneer denk je echt dat er gras komt ? Het lijkt allemaal zo dood en er liggen zo weinig zaadjes op de grond……. Lieverd, ik heb wat zaadjes bijgegooid, want ik vond het toch te weinig……… Lieverd, 1 april is Casper jarig en dan hebben we hier zijn partijtje met 12 kindjes, hoe gaan we dat oplossen? Met afzetlint? OK ………. Schat het spijt me, maar nee, de honden kan ik afleren om over het gras te lopen en te rennen.
Enfin, ook dit traject hebben we overleefd! Het is inmiddels eind april en met trots kunnen we jullie meedelen dat we, ondanks mijn gezeur en de wantrouwende blikken van Christophe, maar dankzij het onuitputtende geduld, vertrouwen en vakmanschap van Gerben een prachtig mooi nieuw grasveld hebben!


Het “(pluim)vee”

Na de ervaring van vorig jaar waar monsieur le renard 11 kippen binnen één nacht had weggekaapt, heeft Gerben een nieuwe afzetting om het hok heen gebouwd en zitten de kippen nu veilig achter slot en grendel. Een bonte verzameling van 23 met 5 hanen en 18 kippen uit Nederland en Frankrijk. We hebben net 3 kuikentjes en die lijken het vooralsnog goed te doen. En denk nu niet dat ze direct uit één nest komen. Nee….. bij ons gaat dat anders. Bij ons zitten ze ieder op minimaal 9 eieren en daarvan komt er dan 1 uit. Gaat er ook vaak nog 1 dood en dan hou je per 5 nesten ongeveer 1 kuikentje over. En die koesteren we dan met heel ons leven! Die wordt dan apart gezet met mama in een speciaal hok met een dak erboven zodat echt niets of niemand hun kwaad zou kunnen doen. En dan wachten totdat ze 8 weken zijn en dan mogen ze vrijlopen in de grote dichte ren en dan mogen ze eindelijk met de ouderen mee naar “buiten” in de wei en op het gras lopen. Maar zover is het nog niet. Voorlopig leven ze nog in het “mamahok” en worden ze elke dag door Koen en Casper geaaid en geknuffeld. En nu maar hopen dat na al dat geknuffel en gekoester de kuikens niet gaan kraaien….

Musical

We hadden het al even gemeld: er zou een musical komen in Cajarc. Het goede nieuws is: die komt er ook! Het iets minder goede nieuws is dat we maar 2 maanden repetitietijd hebben! In het nieuwe jaar bleek dat alle betrokken partijen er toch nog drie maanden voor nodig hadden om tot een besluit te komen. Leve Frankrijk! Maar met drie presentaties voor de leraren en behoorlijk wat overredingskracht hebben ze toch besloten door te zetten. En dus gaan we met heel veel goede zin en energie er nu alsnog een knallend feest van maken! En dat gaan we doen mede met de hulp en inzet van een paar lieve collega’s uit Nederland! In ruil voor een weekje vakantie op Le Chant du
Verdier zijn zij bereid mij te helpen bij dit evenement en gaan zij een leuke film maken van de musical, zowel achter als voor de schermen. Echt te gek! We zullen ze hier laten zien hoe wij een goede productie in elkaar kunnen draaien! Met logo’s, camera’s, videoinstarts, VIPS en After-party en alles!! Voor degenen die in de buurt zijn: op 24 juni bent u van harte welkom om 19.30 uur in de Salle de Fête in Cajarc!

Cajarc on the move…

En er gebeurt nog meer in ons dorp. Zo was er vorig jaar een vraag of Gerben zou willen meedoen aan de oprichting van een heuse roeivereniging in Cajarc. Als enthousiaste roeier zei hij natuurlijk meteen toe. Dat hield in dat hij met het overige bestuur in een weekend een cursus kreeg over roeien en dat hij aan het einde van dat weekend ook meteen examen moest doen, in het Frans natuurlijk. Gelukkig heeft hij dat gehaald en nu moet hij alleen nog praktijk examen doen (op het water) en dan mag hij als instructeur van de roeivereniging aan de slag gaan. Maar ja, hoe kwamen ze aan boten. Dagen, weken lang zijn er twee bestuursleden bezig geweest om sponsoring voor de boten los te krijgen. Maar dat viel niet mee. Uiteindelijk beek de bestuursvoorzitter een groot netwerk rond Parijs te hebben. En dat hielp! Drie weken geleden belde een roeivereniging bij Parijs op met de mededeling dat zij hun hele botenvloot gingen vervangen en dat Cajarc voor het symbolische bedrag van 1 euro alle 8 boten mocht overnemen! Dus Gerben met collega afgereisd naar Parijs om daar de boten te gaan halen. Vervolgens in Cajarc aangekomen bleek dat er in de plaatselijke schuur van de gemeente wel ruimte was gemaakt voor de stalling van de boten, maar die bleek aan alle kanten te klein.

Nu is er dus een lobby voor een grotere opslag en clubhuis, maar de berichten zijn goed! Vanaf deze zomer kunt u Gerben in ieder geval in actie zien bij de Club d’Aviron de Cajarc!

Zware beslissingen…

Ja, het leven van een gastheer en –vrouw is niet altijd makkelijk. Het zijn vaak zware beslissingen waar we voor staan. Zo ook deze week. We moesten een keuze gaan maken voor onze wijn van het jaar en ja… daarvoor moeten we helemaal naar een wijnchateau bij Cahors en daar moeten we de wijnen dan gaan proeven…en lunchen… en ja, die keuzes zijn erg moeilijk! Zonder gekheid op een stokje: we hebben onze wijn dit jaar weer gevonden en deze is met stip de mooiste die we tot nu toe gehad hebben (vinden wij). Het is de …… nee, dat verklappen we nog niet! We nodigen jullie van harte uit om op Le Chant du Verdier van een goed glas Cahors- wijn te genieten en horen graag jullie mening!

Nog meer genieten

En dat is nog niet alles! Inmiddels zijn we druk bezig om onze gerechten weer aan te scherpen en nieuwe gerechten uit te proberen. En met name het laatste wordt door onze vrienden hier van harte op prijs gesteld, want er is geregeld een dineetje omdat er weer geproefd dient te worden. Of het eindresultaat jullie kan bekoren… Ook dát hopen we in het nieuwe seizoen van jullie te mogen horen!

Fleurs de Soleil

Het was al jaren een discussie bij ons: gaan we ons laten testen door en aansluiten bij een label (bijv. Gîtes de France) voor meer zichtbaarheid of niet. Maar geen van de labels spraken ons aan mede
omdat we dan de controle over de reserveringen zouden verliezen en dat wilden we zeker niet. Maar aangespoord door onze vrienden in Bédarieux, zijn we sinds januari 2010 toegelaten bij het label Fleurs de Soleil (www.fleursdesoleil.fr), een officieel keurmerk van chambres d’hôtes in Frankrijk en als enige in Europa ISO 9001 gecertificeerd. Voor ons betekent dat een stukje erkenning in waar we mee bezig zijn en toegang tot een groot netwerk van waaruit wij meer klanten hopen aan te trekken. Voor jullie als gast betekent het een extra externe controle van kwaliteit alsmede een mogelijkheid om jullie mening over Le Chant du Verdier aan deze organisatie te ventileren, opdat wij vervolgens weer in de gelegenheid worden gesteld onze service voor jullie als gast te blijven aanscherpen!

Tot slot

Het gras is groen, het zwembadwater weer schoon en helder, de bloembakken weer gevuld en de zon staat weer bovenaan de blauwe hemel: het seizoen is weer geopend! Wij wensen jullie allemaal een mooi voorjaar en een mooie zomer. En ook dit jaar hopen wij jullie weer op Le Chant du Verdier te mogen verwelkomen.

A bientôt!
Een lieve groet uit Le Verdier, Gerben, Thera en de kinderen