Nieuwsbrief – winter 2014

Een nieuwsbrief wat later dan jullie van ons gewend zijn; in plaats van de herfst hebben we onze verhalen opgespaard tot het einde van het jaar waar ik me heerlijk te buiten kan gaan aan een winterse melancholische reflectie over het afgelopen jaar!

Nieuwe ronde – nieuwe kansen én loslaten

Want het was een bijzonder jaar in vele opzichten. Natuurlijk houdt het ritme van de dag en van de seizoenen alles bij elkaar en geeft ons overzicht. Maar als de invulling van de dagen ineens verandert, dan vergt dat van iedereen veel aanpassing en flexibiliteit en dat moet maar opgebracht kunnen worden. En wat zijn we trots: met ontzettend veel inzet en bereidwilligheid hebben Koen en Casper ons dit jaar en met name het laatste half jaar, geholpen om ons leven op de rit te houden zodat iedereen kon (blijven) doen wat ‘ie moest doen en mocht ik, dankzij hen, weer gaan doen wat ik zo graag doe: events organiseren! Terwijl ik door de week in Nederland bivakkeerde, zorgden Gerben, Koen en Casper voor de continuïteit thuis. En dat was een hele klus! Zeker met het hoogseizoen in het vizier. Het email, whatsapp en sms- verkeer was bij ons nog nooit zo heftig geweest: woorden van advies en ondersteuning, recepten en reminders vlogen over en weer tussen Frankrijk en Nederland. Keyword voor dit alles was voor mij wel het begrip “loslaten” 😉 Ja, lieve vrienden en familie, wellicht wat laat, maar ik kan jullie geruststellen: ik heb er hard aan gewerkt en thuis is iedereen blij. Mama bemoeit zich dus wat minder met alles…Die transitie begon eigenlijk meteen in het begin, toen ik het derde weekend op zondag weer eens een discussie had met Koen over zijn huiswerk. Ik stond te hameren op een plan-van-de-dag en hoe hij zijn proefwerken wilde gaan voorbereiden. Hij was boos en hing in de touwen omdat ik me niet zo met zijn werk moest bemoeien; of ik hem niet genoeg vertrouwde! En binnensmonds kwam toen de opmerking: “Als papa er alleen is, dan is het veel rustiger; die laat mij tenminste gewoon mijn gang gaan”…. Nu ben ik vrij hardleers, maar deze drong behoorlijk door en ik heb er toen het zwijgen op gelegd. Hij haalde twee keer een 18 (= 9) die week en deelde mij dat heel triomfantelijk via de telefoon mee. Ik heb me er tot op de dag van vandaag zo weinig mogelijk meer mee bemoeid! 😉

Zomer

En toen kwam de zomer. Met ontzettend veel plezier en gepaste trots mochten we weer nieuwe en “oude” gasten op ons landgoed ontvangen. Na een fantastisch voorjaar en een mooie zomermaand juli, viel augustus qua weer toch wel een beetje tegen, net zoals in heel Europa, maar het plezier en de avonden met z’n allen aan tafel waren er niet minder leuk om; in tegendeel! Hoe bijzonder is het ook als het tussen de gasten en de kinderen zo klikt dat ze voor volgend jaar weer tegelijkertijd hebben geboekt! Aangemoedigd door gasten en vrienden begon Gerben door de week ook BBQ-avonden te organiseren en kwam het vaak voor dat ik de kinderen nog net een minuut kon spreken aan de telefoon, want ze hadden het te druk met de gasten en papa helpen! En als ik dan vroeg wat ze gingen eten, vlogen de nieuwe gerechten me om de oren! Heerlijk, dacht ik, want als ik dan thuis kom, dan kookt hij! Maar eh… dát (alléén dat) viel een beetje tegen..;) Maar wat een teamwork: samen koken, grasmaaien, klusjes waar ze een jaar geleden nog te klein voor waren en ook geen zin in hadden, werden nu gewoon zonder gemopper opgepakt. Een top team! Natuurlijk was ik het weekend altijd thuis en mocht ik ook voor onze gasten koken! ! !

Treinen, treinen en nog eens….

Ondertussen waren we in Nederland met een heel team druk bezig om 175 Jaar Spoor op de rails te zetten: een groots theaterspektakel op het voorplein van het station in Amsterdam op 20 september en een publieksevent van 16 t/m 21 oktober: SpoorParade Amersfoort. Als afsluiting ook nog meegeholpen aan de productie Turn on the Lights van de Bijenkorf eind november. Ik kijk er met gepaste trots en dankbaarheid op terug. Trots omdat we met elkaar een enorme klus hebben geklaard en alles goed is verlopen; dankbaar dat Xsaga mij deze geweldige kans heeft geboden om mijn vak weer op te pakken en ik uit naam van Xsaga weer heb mogen produceren. Dat smaakt naar meer!

Tijd voor elkaar

Inmiddels is de rust in huis Le Chant du Verdier weer teruggekeerd. Even geen gereis, tijd voor elkaar en genieten van de feestmaand die voor de deur staat. Zo hebben we de lichtjes, slingers en beeldjes weer van stal gehaald en de Kerstboom opgetuigd en komen er, terwijl ik dit schrijf, uit de keuken heerlijke geuren de huiskamer binnen van glühwein die bedoeld is voor de Kerstmarkt voor komende zaterdag in Cajarc. De kinderen ronden zo langzamerhand hun laatste week af en hebben hun laatste proefwerken ingeleverd. Casper maakt zich op voor het schoolreisje in januari met zijn klas naar de sneeuw en Koen voor zijn reis met de klas naar Ierland in maart. Wat worden ze groot! Casper heeft gisteren na drie maanden cursus op school het schaaktoernooi gewonnen en is zo ontzettend trots! Hij kwam thuis met een zak vol cadeautjes: van een pen en een t-shirt, een schaakbord, een ardoise tot een heuse sleutelhanger (van Heineken…). “Dankzij mijn grote neef”, zei hij nog, denkende aan zijn grote neef Wisse die hem een paar jaar geleden dagenlang met heel veel geduld de eerste regels van het schaken heeft bijgebracht. Maar met schoenmaat 41 wordt hij toch ook al heel groot! En Koen is mij inmiddels letterlijk ontgroeit en kijkt nu op mij neer 😉 Met schoenmaat 44, zijn kop koffie in de ochtend (dank aan Irm en Lilly;), een heel klein snorretje, gierende testosteron hormonen en baard in de keel, kan ik soms nog maar moeilijk geloven hoe groot hij ineens is geworden. Nog maar 1,5 jaar en dan zal hij al door de week niet meer thuis wonen… Daar moet ik me echt nog wel even op voorbereiden…

Traditie

En samen weer thuis zijn betekent ook dat we weer wat sociale lokale afspraken konden maken. Zo hebben we de traditionele eendenslacht en verwerking begin november. Tja, als ik het zo schrijf klinkt het vreselijk, maar toch is het een heel gezellig en lonend event. Samen met onze vrienden gaat Gerben twee dagen helpen om de 15 eenden, die eindeloos in de vrije natuur op de Causse hebben rondgewaggeld, te transformeren in heerlijke eendeborst filets, pâté’s en confit de canard. Ik kom traditiegetrouw pas na twee dagen in beeld; dan is het “grote” werk gedaan en mag ik mij bemoeien met de verwerking en de bereiding van de pâté. Vervolgens hebben we dit jaar ons ook gestort op een nieuw avontuur: de verwerking en bereiding van een halve “cochon” (varken). Dat was wel wat, ! ! ! ! maar op de eerste dag waren we er allebei niet. Het werk van het uitbenen, verwerken en bereiding van het vlees, de worsten en de pâté, was eigenlijk veel minder werk dan met de eenden. En de smaak is echt heerlijk! Die heeft echt niets te maken met het varkensvlees dat we bij de supermarkt kunnen kopen. En vanmorgen belde de buurman of wij geïnteresseerd waren in een “sanglier” (wild zwijn)! Zo wenst hij ons op zijn manier een goede Kerst! Dus jullie begrijpen: onze voorraadkast staat weer he-le-maal vol met weckpotten met “rôti de porc, pâté de porc en de foie gras” en de vriezers zitten weer vol met vlees, dus we zijn wat dat betreft weer helemaal klaar voor een nieuw jaar table d’hôtes!

December 2014

En nog steeds is het super zacht buiten: Af en toe een buitje, net genoeg om alles nog te laten groeien en bloeien. Op de parking vallen nu pas de laatste bladeren van onze “Mûrier platane”, ongekend laat. Maar dit zachte weer zorgt er wel voor dat Gerben een heel eind op weg is om de 30 kuub hout alvast te kloven en op te stapelen, opdat we er ook de volgende winter weer warmpjes bij zitten!

Zoals we in het voorjaar al even gemeld hadden hanteren we vanaf 28 september t/m 7 juni 2015 weer het laagseizoen tarief, dus ook met de februarivakantie en de voorjaarsvakantie is het voordelig vertoeven! Ook hebben we nog een paar mogelijkheden in juni (half tarief), dus voor degenen die niet gebonden zijn aan de schoolvakantie en lekker willen genieten: jullie zijn ook dan van harte welkom op Le Chant du Verdier! In het hoogseizoen zijn er al best wat weken verhuurd, dus laat ons op tijd weten wat jullie plannen zijn, want vol is vol!

Lieve vrienden van Le Chant du Verdier, dit was het voorlopig weer. We hopen jullie in het nieuwe jaar weer te mogen begroeten op Le Chant du Verdier. Voor nu wensen we jullie allemaal hele fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Dat het een jaar mag worden in goede gezondheid met geluk en liefde en met al jullie dierbaren om jullie heen.

Een warme groet van Gerben, Thera, Koen, Casper en de hele dierenbende